Berichten

konkav-kast

Afgelopen week werd ik geïnterviewd door Meike van Zandvoort voor Konkav KAST 03. In het interview vertel ik over mijn werk als geluidsman en mijn voor liefde voor natuurgeluiden.

Kampina-zon-bomen

Ik hoor het zo vaak om me heen. Mensen die jarenlang hard hebben gewerkt, maar er na die eerste carrière sprint achter komen dat ze toch niet doen wat ze nu echt leuk vinden. De één neemt een jaartje vrij en gaat een wereldreis maken en de ander komt met zichzelf in de knoop en raakt verstrikt in een depressie. Voor mij was dit niet anders. Na mijn opleiding was ik werk gaan doen wat in hoofdzaak op mijn pad kwam.

Een groot deel van de mensen die ik ken vanuit mijn studentenjaren hebben intussen in meer of mindere mate een ommezwaai gemaakt in hun werkzame leven. De één nog drastischer dan de ander. De reden? Omdat het werk om welke reden dan ook niet was wat ze zich er van hadden voorgesteld. En wat ga je nu dan doen? Niet zelden gaan deze mensen hun gevoel achterna. Waar gaat mijn hart nu echt harder van kloppen? In mijn geval was me dat na de nodige omzwervingen heel helder geworden. Ik kan intens genieten van, wat ik ervaar als, mooie geluiden. In het verleden als geluidskunstenaar werd ik enorm belemmerd door conceptuele verhandelingen en verantwoordingen over de keuzes in mijn werk. Niets was intuïtief, maar alles moest te verantwoorden zijn vanuit een theoretische achtergrond. Voor mij de totale doodssteek in de beleving van geluiden die ik wilde opnemen.

Klankbank Logo

Na ongeveer 10 jaar kan ik nu tegen mezelf zeggen dat ik een natuurgeluid louter en alleen opneem omdat ik het mooi vind. Het waarom is niet langer van belang. Deze intuïtieve manier van werken heeft mij een flinke boost gegeven om voor het eerst te kunnen genieten van mijn opnames. Door dit hervonden plezier merk ik dat door te vertellen over deze passie anderen worden aangestoken door mijn enthousiasme. Het afgelopen jaar ben ik dan ook onder de naam Klankbank begonnen met het uitbrengen van cd’s met natuurgeluiden. Op dit moment zijn er drie virtuele cd’s verkrijgbaar via Klankbank en de bekende andere online muziekwinkels. Soothing Landscapes: een verzameling van rustgevend landschappen. Wind in Trees: Het ruisen van de wind door verschillende soorten bomen. En tot slot Relaxing Beach: bijna 2 uur bewegingen van de branding.