Een brutaal mens heeft de halve wereld zeggen ze altijd. Zo leerde ik Ruben kennen. Via vogelgeluiden expert Henk Meeuwsen hoorde ik dat hij mij een vervelend heerschap vond. Dit omdat ik een aantal keer reacties had gegeven op beelden die hij op Facebook had geplaatst. Overigens altijd met de beste bedoelingen. Zo zie je maar hoe anders het geschreven woord kan worden opgevat. Ik had namelijk gezegd dat ik vond dat het geluid bij de door hem geplaatste filmfragmenten absoluut geen recht deed aan de prachtige beelden.

Hoe anders was de samenwerking tijdens het mixen van De Levende Rivier. We hadden elkaar eerder dit jaar tijdens een door Ruben georganiseerde meeting in Ede ontmoet. Een samen zijn van een club fanaten. Heel veel anders kan ik het niet omschrijven. Geweldig om mensen te spreken die net zo enthousiast over hun specialisme vertellen als dat ik dat kan doen.
Om deze productie in een zeer kort tijdsbestek tot een goed eind te breien heb ik de hulp ingeschakeld van Sam Huisman. Hij heeft een groot deel van de opnames geëdit en alle foleygeluiden opgenomen. Het was voor mij een leuke uitdaging om mensen aan te sturen en er nogmaals achter te komen dat de opnames die ik destijds als kunstenaar afkeurde nu erg bruikbaar zijn voor de diverse natuurproducties.

Deze serie is 18 december te zien op NPO2 bij BNN-VARA. Op 1 en 8 december 2015 zijn er al voorproefjes te zien op NPO 2 bij Vroege Vogels.

De levende Rivier

Op weg naar de Zee. Langs een grote beverdam, de weidebeekjuffer, bij zonsondergang, de zwarte stern tot purperreiger en zeearend, van kamsalamander tot rivierrombout, van blaasjeskruid tot oeverzwaluw. Ruben kijkt, ziet en vertelt over de fonkelnieuwe riviernatuur. De betoverende filmbeelden nemen je mee dwars door de seizoenen heen.

Vaar mee met de man in zijn kano. Op zijn tocht dwars door Nederland, van Lobith tot de Noordzee. De Rijn, één van de machtige aders die ons Nederland hebben gemaakt en gevormd. Een land van water. De rivieren die ons land doorsnijden zijn zoveel meer dan alleen een bak met water die soms vol is en dan weer leeg. Het zijn kraamkamers vol met leven, met zonsondergangen en zonsopgangen die je hart doen overslaan en met een verrassing achter elke rietkraag. Waar mensenhanden hard hebben gewerkt; nevengeulen, overstromingsvlaktes, ontpolderingen. Inrichtingsmaatregelen die vaak vele positieve effecten hebben op alles wat groeit en bloeit.

De Levende Rivier is een pure natuurdocumentaire in vier etappes. Via persoonlijke memoires gaat Ruben elke keer verder de rivier af. Een expeditie met avontuurlijke overnachtingen langs de onbekende waterwegen. Vastgelegd in hoge kwaliteit natuurbeeld met alle planten en dieren die hij tegenkomt.

In iedere etappe wordt een deel van het stroomgebied getoond waarin het Nederlandse landschap en in het bijzonder, de natuur centraal staat. Via Ruben en zijn verhaal wordt de kijker meegenomen naar bizarre natuurverschijnselen en soorten. Hij brengt dit in enthousiasme dichtbij. Wordt zijn reisgenoot.

meer informatie is te vinden op de website.