Dinsdag 6 mei wordt de eerste Luistersessie georganiseerd. Deze zal plaatsvinden in Theater De NWE Vorst in Tilburg om 20:00u. In samenwerking met Dedicon en Anderslezen.nl heb ik contact gezocht met blinde en slechtziende mensen om van gedachten te kunnen wissellen over de opnames. Reserveren is aan te bevelen i.v.m. beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Luisteren is een kunst. Enige tijd geleden werd ik door een journalist gewezen op een boek van John M. Hull (Touching the Rock). Deze auteur beschrijft in dagboekvorm zijn ervaringen van het op latere leeftijd blind worden. Met name de voor hem veranderende betekenis van geluid intrigeerde mij als geluidskunstenaar zeer. Zo beschrijft hij een middag in het park waar een kind aan het schommelen is. Op het moment dat het kind van de schommel stapt houdt deze voor hem op te bestaan.
Mede door dit boek is het idee ontstaan om luistersessies te organiseren voor luisterexperts. Mensen die niet worden “gehinderd” door visuele informatie, maar voornamelijk reageren op wat zij horen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd of zij de lente kunnen horen.

Achtergrond
De opnames die worden afgespeeld tijdens de sessie zijn fragmenten uit het Nothing Satisfies project. In zekere zin moeten ze worden gezien als abstracte veldopnames, waarin de kleinste nuance belangrijk is. Al het materiaal is opgenomen in surround en wordt weergegeven met behulp van 8 luidsprekers. Deze staan opgesteld in een cirkel. Het doel van de gebruikte opname- en weergavetechniek is om een ervaring van ‘er zijn’ op te roepen. Vergeten dat je naar een opname zit te luisteren. De luisteraar wordt meegevoerd door de seizoenen. Het geluid van een zonsopgang. De opname als middel om je eigen fantasie te prikkelen.

Dit project wordt gepresenteerd als Whatspace Project 1.