studio opstelling 2012

De studio waar ik op dit moment vanuit werk is nooit optimaal ingericht wanneer het aankomt op akoestiek. In de tijd dat ik nog dance muziek maakte liep ik altijd naar een bepaalde hoek van de ruimte om het laag te beoordelen. Op de luisterpositie was deze namelijk verre van optimaal. Omdat ik altijd dacht dat ik niet zo lang in deze ruimte zou zitten heb ik er ook nooit veel werk van gemaakt om dit te verbeteren. Ondertussen was ik nooit tevreden over de soundscapes die ik opnam. Ten dele kwam dit door de manier van opnemen, maar zeker ook door de gebrekkige akoestiek in mijn studio.

Onlangs had ik een collega geluidsman op bezoek. Samen met hem hebben we geluisterd naar mijn opnames en de problemen die ik tegen kwam. Gebrekkige laagweergave, zeer wisselende klank op verschillende plekken in de ruimte. Verder vond ik het stereobeeld nooit erg samenhangend. Diezelfde ochtend zijn we al gaan schuiven met mijn speakers (Genelec 1031A) en hebben we geconstateerd dat de monitor die tussen de speakers stond het beeld vertroebelde. Verder heb ik door mijn redelijk grote werkblad aardig wat reflectie via dit blad.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar meer technische informatie hoe dit varkentje gewassen kon worden. Ik was en ben er namelijk van overtuigd dat het niet aan de apparatuur kan liggen.

Symmetrie

Vooraanzicht

Vooraanzicht

Op de site van Genelec kwam ik erachter dat mijn speakers te laag stonden. Het akoestische middelpunt van mijn speakers ligt namelijk aan de bovenrand van de woofer. Door middel van wat stevig schuimrubber heb ik ze vervolgens 5 cm hoger gezet. Ik was wel bekend met het fenomeen dat de opstelling een gelijkzijdige driehoek moest zijn, maar de speakers stonden eigenlijk te ver van de voorwand af. Dit is nu teruggebracht tot ongeveer 60 cm (voorkant speaker). Op de website van Ethan Winer las ik over de 38% regel. De optimale luisterpositie in een ruimte ligt 38% van de voorwand.
Door de jaren had ik ook nog al wat spullen om me heen verzameld. In potentie allemaal reflextiepunten. Deze heb ik allemaal weggehaald. Om op deze manier een zo symmetrich mogelijke luisterruimte te krijgen. Een enorm verschil! Met elke aanpassing verhelderde het stereobeeld. Het rack wat al die tijd naast me heeft gestaan verdraaide het stereobeeld met 2 dB!

Absorbtie

Ik heb ooit een verzameling veloursgordijnen gehad welke dus jarenlang in mijn studio hingen. Boven mijn hoofd hing een 5cm noppenschuim paneel. Verder had ik wat goedkope schuimrubber basstraps gekocht. Van met name deze basstraps heb ik eigenlijk nooit iets gemerkt. Dit moest natuurlijk beter kunnen. De kans dat ik binnen korte tijd deze ruimte ga verlaten acht ik erg klein. Wel heb ik er voor gekozen om de materialen die ik ging aanschaffen demontabel te maken.
Op internet zijn in diverse fora bouwschema’s te vinden van absobers en basstraps. Ik heb er voor gekozen om ze te maken van 5cm Rockwool multiboard. De enige leverancier die ik heb kunnen vinden waar dit per pak kan worden aangeschaft is Asbipro in Schiedam.

Update jan 2014. Alsnog een andere leverancier gevonden waar het mogelijk is om losse pakken Multiboard te kopen. Prijs op dit moment €10,89 per m² een pak 50mm bevat 4,8m². Coolag Hamar in Waalwijk.

Zijaanzicht studio absorbers

Zijaanzicht studio absorbers

Ik ben begonnen met het maken van 2 basstraps welke in de hoeken tegen de voorwand zijn gezet. Beide 2 platen dik en 2 platen hoog. Toen ik deze jongens in de ruimte plaatste begon ik al te lachen. Wat een enorm verschil! Dit had ik niet verwacht. Meteen was de laagweergave op de luisterpositie aanzienlijk beter.
Vervolgens 2 absorbers aan de zijwanden op de eerste reflectiepunten. Op gezocht met de spiegeltruc. 1 plaat dik en 5 cm van de muur opgehangen.

De panelen die voorheen boven mijn hoofd hingen heb ik nu gebuikt om de voorwand mee te bedekken. Dit zorgde er meteen voor dat het raam wat achter de linker speaker zit minder van invloed is qua reflectie.

Tot slot heb ik nieuwe plafond absorbers gemaakt. ook 1 plaat dik en in totaal 4 platen groot. Het frame wat alles bij elkaar houdt hangt met kettingen ong 20cm van het plafond.

Conclusie

Het totale verschil is verbazingwekend. Ik heb geen precieze metingen gedaan, maar de luistertests die ik tot nu toe achter de rug heb zijn zeer bevredigend. De subwoofer die ik ooit gekocht had om het gebrek aan laag te compenseren is totaal overbodig geworden. Het is eerder andersom dat ik misschien nog een grote basstrap moet bouwen omdat het laag te prominent wordt.

Driekwart jaar later zijn er nog een aantal aanpassingen gedaan om de geluidsweergave nog verder te verbeteren

Plafond absorbers

Plafond absorbers