Tag Archief van: yearscrobbler

Dit is een test voor de podcasttoepassingen op deze site. Hierbij laat ik de eerste resultaten van de yearscrobbler horen. Meer informatie over het Yearscrobbler project.

Na het beluisteren van de opnames van de afgelopen tijd en gesprekken met diverse mensen ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik een denkfout heb gemaakt in het construeren van het perceptiemodel in de applicatie. Door de implementatie van de Equal loudness contour wordt op dit moment het tegengestelde effect bereikt van mijn eigenlijke doel. De dynamiek van de spanningsboog wordt hierdoor te veel afgezwakt.
De afgelopen weken heb ik daarom onder andere Dorkbot en Nerdslabavonden bezocht om te zoeken naar mensen met voldoende kennis om dit te veranderen. Met name de grote speling in de grootte van de individuele partjes moet veel kleiner worden.
Verder heb ik in de Yearscrobbler de crossfade-lengte percentueel veel groter gemaakt waardoor het geluid veel beter vloeit. Mogelijk dat dit ook beter is voor de Noiseshaper.

‘Yearscrobbler’ is een project dat op dit moment nog in de ontwikkelfase zit. In het project is het de bedoeling dat de bezoeker van een nog te ontwikkelen website interactief zijn zelf gekozen interval kan afluisteren. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn om de bladeren aan de bomen te horen groeien. In eerste instantie is er voor gekozen om de microfoons aan de achterzijde van mijn eigen woning te monteren. Zo ben ik in staat om tijdens de testfase eenvoudig wijzigingen door te voeren. Later zullen er meer opnamelocaties volgen.

De ‘Yearscrobbler’ gaat elke 15 minuten 1 seconde geluid opnemen. 1 seconde omdat dit de kleinste significante tijdspanne is waarin geluiden/gebeurtenissen waarneembaar zijn. De interval van 15 minuten is gekozen uit esthetisch oogpunt. Eerder zijn er testen gedaan met langere intervallen, maar daarvan waren de resultaten niet bevredigend.
De fragmenten worden later online aanelkaar gemixd, waardoor de lengte van de file door een crossfade wordt ingekort tot 960 ms. Deze lengte wordt bepaald door het tempo van de ‘Yearscrobbler’ namelijk 125 bmp. Dit tempo blijkt het gemiddelde natuurlijke tempo van de mens te zijn. (Dirk Moelants. Een model voor ritmeperceptie toegepast op muziek uit de 20e eeuw.)

Ik zal gedurende de opnameperiode regelmatig aantekeningen noteren in geval van auditieve veranderingen. Deze zijn in het logboek te vinden.

In het logboek houd ik een soort dagboek bij waarin voor mij relevante auditieve waarnemingen worden vermeld.

 

21 maart 1e dag van de lente! Een nieuw begin. Start van de Yearscrobbler. Vandaag is het erg wisselvallig weer geweest. Door de warme dagen van de afgelopen week beginnen veel planten al uit te lopen. Al Veel vogels gehoord ’s morgens.
21 april De Applicatie draait nu 1 maand. Intussen is er de warmste aprildag ooit gemeten in De Bilt. Het gevolg is dat er al veel buren in hun tuin zitten en er veel activiteit op straat is. De bomen schieten door het lekkere weer veel eerder in het blad dan andere jaren. De jaarlijkse trucktour voor gehandicapten is geweest (heel de dag toeterende trucks).
7 mei Regen! De eerste regendruppels sinds de start van het project. Volgens de weerberichten blijft nu dan ook de hele week nat. Met als gevolg dat de temperaturen ook eindelijk weer een beetje normaal zijn voor de tijd van het jaar.
8 juni Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven. ’s Avonds is er een bolbliksem waargenomen. In Goirle is iemand overleden door een blikseminslag. Na een erg drukkende dag is er aan het eind van de dag verlichting met een enorme hoeveelheid regen.
26 juni Het wil maar geen zomer worden. Intussen loopt het project al wel ruim 3 maanden. Op dit moment bestaat de verzameling uit bijna 10.000 audio fragmenten!
20 juli De kermis is weer begonnen. Gelukkig mag de helikopter dit jaar maar 1 dag vliegen. Verder zal er waarschijnlijk met enige regelmaat een en ander te horen zijn van de “bierhal”. verder laat het echte zomerse weer nog steeds op zich wachten.
6 september De “zomer” is voorbij! We hebben er niet veel van gemerkt dit jaar. Het lijkt de afgelopen week al herfst te zijn.
14 september Deze week was het dus zo ver. Herfst. De bomen beginnen al te verkleuren en blad te verliezen. ’s nachts is het al beduidend kouder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer