Als freelance geluidsman in hart en ziel zorg ik voor een vlekkeloze registratie van het geluid bij media producties. Ik heb ervaring met: (korte)film-, documentaire, commercial en coporate producties.
De afwisseling in de verschillende typen producties zie ik als een van de uitdagingen in mijn werk. De ene dag heb je geen idee wat er gaat gebeuren en de dag erna is van begin tot eind voorbereid. Ik ervaar het als erg dankbaar werk, waar zo nu en dan nog veel te winnen is. Ik werk hoofdzakelijk in midden en zuid-Nederland.

Als opdrachtgever kunt u er vanuit gaan dat ik als professional topkwaliteit apparatuur bezit welke in perfecte staat van onderhoud verkeerd. Mocht u de beschikking hebben over uw eigen materialen dan is het mogelijk dat ik daar desgewenst gebruik van maak, hoewel daar niet mijn voorkeur ligt.

Afhankelijk van het type productie kan ik het geluid rechtstreeks naar de camera sturen of het apart opnemen. Deze laatste optie is een steeds vaker voorkomende variant gezien het groeiend aantal producenten dat gebruikmaakt van DSLR camera’s.

Indien u gebruik wenst te maken van dergelijke camera’s neem ik het geluid altijd los op. De geluidskwaliteit van deze camera’s is van dermate magere kwaliteit dat ik het zonde van mijn energie en uw geld vind om dit niet te doen. In geval van een DSLR draaidag stuur ik draadloos zgn. guideaudio naar de camera voor het later sync leggen van het geluid. Een andere optie is om een timecodeapparataat (Lockit) te gebruiken.

Waarom bellen klanten mij terug?

Omdat ik oog en oor voor detail heb. Bescheiden op de achtergrond aanwezig ben als het kan, maar doortastend wanneer nodig. Bereid ben mijn handen uit de mouwen te steken. En zoals mijn klanten zeggen: “Olivier is een zeer prettige en vakbekwame man om mee samen te werken” en “Als ik Olivier het geluid laat doen hoef ik me daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken”

Advies

In een tijd waar elk dubbeltje twee keer wordt omgekeerd komt het regelmatig voor dat klanten er voor kiezen om bij eenvoudige interviews geen geluidsman te boeken. Als geluidsman zijnde vind ik dat natuurlijk jammer, maar ik snap het wel. Ik probeer mijn klanten dan ook uit te leggen wanneer ik het verschil kan maken en in welke setting mijn aanwezigheid minder noodzakelijk kan zijn. Zo heb ik intussen diverse cameramensen bijgespijkerd in de kunst van het geluidsvak. Ik heb er namelijk niets aan wanneer een deel van een productie waaraan ik meewerk slecht klinkt. Een kijker weet immers niet welk deel ik wel van geluid heb voorzien en welk deel niet. Het is dan ook in ons beider belang om binnen het budget een zo goed mogelijk eindproduct af te leveren.

Audio nabewerking – Postproductie

In de filmwereld een standaard station, maar in de wereld van de corporate film een vaak over het hoofd geziene of wegbezuinigde post in het productieproces. Door mijn jarenlange ervaring in de muziek- en geluidsproductie heb ik behoorlijk wat ervaring met het afwerken van geluid bij beeld. Voor deze werkzaamheden heb ik de beschikking over mijn eigen, bescheiden, audionabewerking studio. Een film mag onscherp zijn, maar een slecht verstaanbaar interview is een absolute no go.

Sommige klanten kiezen er voor om tijdens het draaien geen geluidsman te boeken. Om er vervolgens tijdens de edit achter te komen dat het geluid niet goed is. Het restaureren van audio is altijd arbeidsintensiever en dus duurder dan het in eerste instante goed opnemen er van.

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen of stelt u een nadere kennismaking op prijs? Neem dan contact op. U bent van harte welkom in mijn studio voor een kennismaking en een kopje koffie.

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen of stelt u een nadere kennismaking op prijs? Neem dan contact op. U bent van harte welkom

Al jaren ben ik bezig om (klank)landschappen te vangen in geluidsopnames die, terug in de studio, een zelfde ervaring oplevert als de locatie van de opname. Dit lijkt een eenvoudige opgave. Steek een aantal microfoons in de lucht, druk op record en klaar is Klara. Niets is minder waar. Het feit dat ik al jaren […]