Camera: Rick Roos
Interview/research: Paula Rennings
Geluid: Olivier Nijs, Kees van Gool

Hoe kwam een pastoor uit het kleine plaatsje Grubbenvorst ertoe om een hoofdrol te spelen in een uitgebreid verzetsnetwerk? En hoe bijzonder is het dat een jood een katholiek requiem schrijft?

In herinneringen is de Tweede-Wereldoorlog oorlog heel dichtbij, maar inmiddels is de 100-jarige Tante Dora nog een van de weinigen die ze kan vertellen. Nog even en dan zijn ook de laatste getuigen en betrokkenen overleden. Thema’s als onderdrukking, zelfopoffering en de rol van geloof en vrijheid lijken tegelijkertijd nimmer zo actueel als nu. In deze documentaire belicht filmmaker Rick Roos deze thema’s aan de hand van een uniek muziekstuk, wat na jaren terug uit de vergetelheid wordt gehaald. Deze muziek, een requiem, blijkt een bijzonder symbool. Middels interviews met getuigen, experts en betrokkenen krijgen we in deze film een indrukwekkend beeld van het verzet en de bijzondere band tussen een joodse componist uit Berlijn en een Limburgse pastoor.

De gehele film is eind april voor het eerst te zien op televisie. Voorafgaand vinden er echter een aantal unieke voorvertoningen plaats door heel Limburg, in aanwezigheid van maker Rick Roos en diverse historici. Daarnaast werkt een projectgroep aan de heruitvoering van het requiem op 9&10 april in de kerk van Grubbenvorst.